3 tips för att sova bättre

Att sova gott är viktigt för hälsan och kroppen. Sovrumsinredningen är avgörande för att du ska kunna sova gott. Med bekväma och lyxiga sängkläder, kuddar i olika storlekar och bra belysning ökar dina chanser till bra sömn.

Sömnen är nyckeln till ett hälsosamt liv. Studier visar att att du klarar av vardagens påfrestningar och stress betydligt bättre om du sover gott. Även risken för vissa sjukdomar, exempelvis alzheimers och andra neurologiska sjukdomar, minskar. Immunförsvaret stärks och sömnen ger kroppen en möjlighet att återhämta sig. Framför allt hjärnan, blodkärl och hjärtat får en chans att vila när du sover. Med andra ord är sömnen livsviktig. Det finns mycket du kan göra för att förbättra sömnen. Sovrumsinredningen påverkar sömnen mer än du tror. Här kan du läsa mer om de bästa förändringstipsen som du kan göra i sovrummet för att höja mysfaktorn och förbättra sömnen.

Investera i lyxiga sängkläder

Sängen är avgörande för att du ska sova gott. Många är medvetna om detta och lägger ned tid och pengar på att välja rätt säng och madrass. Dock är det många som gör misstaget att inte ha sängkläderna i åtanke. De är minst lika viktiga som madrassen för att skapa en skön säng. Genom att välja de rätta sängkläderna kommer du garanterat att kunna sova bättre. Många gillar känslan att sova i en hotellsäng. Det behöver inte vara särskilt dyrt eller svårt att återskapa hotellkänslan hemma. Allt som krävs är lyxiga sängkläder i bra material. Nedan listas några saker att ha i åtanke vid val av sängkläder:

  • Ju längre fibrer, desto ­skönare lakan.
  • Ju högre thread count per en kvadrattum, ofta förkortat TC, desto svalare och behagligare känsla.
  • Linnelakan anses vara mer smutståliga, men kan bli sträva om de inte är av god kvalitet.

Välj kuddar i olika storlekar och ha mysig belysning

Utöver sköna lakan bör du bädda sängen med bekväma kuddar. Huvudkudden bör vara anpassad efter dina behov. Välj gärna kuddar i olika storlekar för att skapa en mysig plats. Dessa kan du använda som ryggstöd om du exempelvis vill sitta upp och läsa i sängen. Belysningen är A och O för stämningen i sovrummet. Förutom funktionellt ljus i taket är det viktigt att ha flera ljuskällor som ger en mysig atmosfär. En lampa på nattduksbordet som ger riktat ljus för läsning i sängen är även bra.