White Line – designklassiker från Eva Trio i vitt

Vitt är trendigare än någonsin. De senaste säsongerna har den svala och minimalistiska färgen präglat mode- och designbranschen i hela världen. ”Den vita färgen är alltid fräsch och en odödlig trend. Coola datorer och iPods är vita och de ledande biltillverkarna har de senaste åren lanserat sin klassiker i vitt. Fast det är framför allt inom heminredning och bland accessoarer som vitt slår an tonen just nu”, berättar Mads Arlien-Søborg som är innehavare av trendbyrån We Made It.

”Jag är övertygad om att Eva Trio med lanseringen av White Line träffar mitt i prick i dagens trend och därmed kan locka nya och yngre Triosamlare”, säger trendforskaren.

Om du inte har en Eva Trio-gryta själv, känner du säkert någon som har. Kanske var det en bröllopspresent. Eller en present som du fick när du flyttade hemifrån och som sedan dess har flyttat med till alla dina andra hem. För när en Eva Trio-gryta väl har flyttat in, flyttar den inte ut i första taget. Det är design som håller.

Grytan med sina karakteristiska handtag har blivit en designikon och sedan den lanserades 1977 har den tilldelats ett antal designpriser för sin stilrena design. Fast det är ju inte enbart utseendet som gör att man låter en gryta vara en del av vardagen i flera decennier. Det gör man för att den är fantastisk att laga mat i.

När den renommerade danske designern Ole Palsby i mitten av 1970-talet fick i uppdrag av Eva Solo att skapa en grytserie kom han snabbt på att han måste skapa olika grytor för olika typer av matlagning. Metaller har olika reaktionstider vid värmepåverkan, upphettning, avkylning eller temperaturväxlingar. Det ledde till att Palsby utvecklade en serie grytor för olika ändamål eftersom det är skillnad på att snabbt blanchera lite ärtor och låta en mustig gryta stå och puttra några timmar. Locken passar till alla grytor och stekpannor och stålhandtagen är konstruerade så att de inte blir för varma vid användning.

”Samarbetet med Eva Trio har varat i mer än tre decennier. Det har pågått ett oavbrutet och sällan skådat bollande med idéer mellan tillverkare och designer under alla dessa år. Konceptet har utvecklats långsamt och vuxit sig starkt som ett träd med ett stort rotsystem. Serien har en unik styrka tack var de många kombinationsmöjligheterna”, berättade Ole Palsby vid en presentation för några år sedan.