Tips, råd och grillteknik

Fördelarna med att använda en täckt grill är att den fungerar ungefär som en varmluftsugn och därmed ökar tillagningsmöjligheterna. Förutom den traditionella grillningen går det att baka bröd och pizza, tillaga hela stekar och fåglar såväl som att tillreda efterrätter. Med locket på tillvaratas värmen på ett sådant sätt att grilltiden minskas och kocken får bättre möjlighet att kontrollera resultatet och kan också välja mellan direkt och indirekt tillagningsmetod.

Direkt grillmetod i brikettgrill
Direkt grillning rekommenderas för biffar, kotletter, grillspett, korvar, grönsaker och mat som tar mindre än 25 minuter att laga.

Sprid ut briketterna jämnt över brikettgallret.

Lägg maten över hela grillgallret, det vill säga direkt över värmekällan och lägg på locket. Reglera värmen med hjälp av spjället i botten. Vänd maten efter halva tiden.

Indirekt grillmetod i brikettgrill
Metoden rekommenderas för stekar, revbensspjäll, hel fågel och andra stora stycken av mat.

Placera briketterna på brikettgallret vid sidorna i grillen. Ställ en folieform i mitten, mellan briketterna. Det som droppar ned hamnar i formen och på så sätt undviks uppflammande lågor. Dessutom går det bra att göra sås på det som samlas i formen.

Lägg maten mitt på gallret det vill säga indirekt över värmekällan och lägg på locket. Genom att reglera spjället i botten behålls önskad temperatur i grillen och maten får jämn värme runt om och man behöver därför inte vända maten. Eventuellt kan man dock vara tvungen att fylla på med briketter, ungefär en gång i timmen, beroende på briketternas kvalitet och på hur mycket mat som skall tillagas.

Brikett eller gasolgrill?
Blindtester som utförts visar att det inte känns någon smakskillnad på det som är grillat på en brikett/kolgrill eller gasolgrill. Att grilla på en gasolgrill är ett snabbt och säkert sätt att grilla som idag blir mer och mer vanligt. Många tycker att det tar för lång tid att vänta på att briketterna ska bli färdiga för att börja grilla. Då är gasolgrillning ett bra alternativ som ger samma grillsmak, men går lite snabbare.

Webers gasolgrillar har patenterade FlavorizerÒ-stänger i stället för lavastenar som annars är det vanligaste. Fördelen med dessa stänger är att fett, marinader och köttsafter rinner av dem och förhindrar uppflammande lågor. Det som blir kvar på FlavorizerÒ-stängerna är det som, tack vare locket, förångas och cirkulerar runt maten och ger grillsmaken.

Även i gasolgrillarna kan direkt eller indirekt grillmetod användas.

Tips
Borsta rent grillgallret när grillen är tänd och innan du lägger på maten. Genom att lägga på grillgallret när grillen är het bränns bakterierna bort och du kompletterar med att borsta bort resterna med en mässingsborste med skrapa.

Marinader, glaseringar och såser med högt sockerinnehåll, eller andra ingredienser som lätt bränns vid, är bäst att pensla på under de sista 10 – 15 minuterna av grillningen.

Använd stekspade eller tång för att vända maten på grillen, undvik att sticka hål på köttet med gafflar eller liknande eftersom köttsaften då rinner ut och maten riskerar att bli torr.

Oumbärliga tillbehör
En tång med långt skaft är det lättaste sättet att vända matbitarna.

En stekspade med långt skaft är bra för att kunna vända exempelvis hamburgare och fisk.

En grillvante som går upp en bit på underarmen är bra för att den skyddar från att man bränner sig på redskap eller på själva grillen.

En grillborste med långt skaft gör det enkelt att rengöra gallret.

Smarta tillbehör
Ett revbens-ställ maximerar grillytan eftersom maten kan placeras på högkant. Bra när man är många som skall äta och man behöver inte grilla i omgångar.

Ett grillspett-set med ställning är bra för att de platta spetten i rostfritt stål gör så att maten inte snurrar runt på spetten och ställningen gör så att spetten ligger fritt i luften och därmed fastnar inte maten på grillgallret.

En skorstenständare får briketterna snabbt klara för grillning genom att de är tätt samlade och lätt tar fyr. Briketterna placeras i skorstenständaren som sedan ställs med antända tändkuber under sig på brikettgallret. När briketterna är klara för grillning hälls de på ett säkert och smidigt sätt ner i grillen på önskad plats, beroende på vilken grillmetod som skall användas.

En potatis/grönsakshållare är bra av flera skäl, dels eftersom den gör att grönsakerna kan placeras på högkant och man då får plats med mer på grillen och dels för att hållarna av stål leder värme direkt in i potatisen/grönsaken. Dessutom fastnar inget på grillgallret.

Redskapshållare, sidobord och kryddhylla är andra smarta tillbehör som håller redskap, mat och kryddor inom nära räckhåll.