Spabad

Spabad är en vidareutveckling av bubbelpoolen, byggd och konstruerad för att användas utomhus året om. Ordet Spa kommer från latinens – Sanne per aqua – vilket betyder sundhet genom vatten och som ordet indikerar medför spabad många hälsofördelar. Det motverkar stress, gör spända muskler avslappnade och bidrar till bättre sömn.  Spabad är således ett perfekt alternativ för alla som vill hålla sig i god form. Dessutom har badet självklara sociala fördelar för familj och vänner. Genom att ha ett spabad på tomten blir det mer lättillgängligt att ta tillvara på badets alla fördelar.

Hygien och skötsel
Spabad med innandöme av plast ska inte förväxlas med badtunnor av trä. Dessa badtunnor kräver ordentligt med skötsel och ställer höga kvar på manuell rengöring mellan badtillfällen för att hålla en god hygien. Folkpool har valt att inte sälja badtunnor av trä på grund av problem att hålla god vattenkvalitet och hygien.

God hygien är ett måste vid varma bad. Folkpools spabad är utvecklat för att vara lätta att underhålla och sköta om. Det finns ett inbyggt reningsverk som sköter den mekaniska reningen med automatiska filtercykler. Filterpatronerna ska rengöras med jämna mellanrum. Den kemiska reningen, desinficering, är en förutsättning för att hålla vattnet rent och fräscht. Spaklor tar bort oönskade bakterier och föroreningar mycket effektivt. Det räcker med att tillsätta en liten dos Spaklor efter varje bad samt att kontrollera och eventuellt dosera före nytt bad. Det finns enkla, smidiga test-stickor för att kontrollera vattnet.

Det finns även klorfria alternativ men det ställer högre krav på användaren. De flesta klorfria spabad har en inbyggd ozonrening som ger en kontinuerlig desinficering och hjälper till att underhålla vattenkvaliteten när badet inte används. Hela badet töms helt 3–4 ggr per år vid normalt badande ett par gånger per vecka.

Ekonomi
Tack vare termolock och bra isolering hålls elkostnaden mycket låg, även under vintertid. Mellan 2 000 och 4 000 kWh per år går åt för att värma upp ett spabad, vilket innebär en elkostnad på mellan cirka 200 och 300 kronor i månaden.

Folkpool
Folkpool är marknadsledande på pooler i Sverige. I sortimentet finns swimmingpooler, spabad och tillbehör. Swimmingpoolerna har tillverkats i Sverige sedan 1968 och Folkpool erbjuder ett brett sortiment med pooler. Spabaden kommer från USA, där trenden är enorm. Ett spabad levereras som en färdig enhet där allt är inbyggt för bekväm skötsel och användning. Massagesystemen består av separata inställda massagemunstycken i olika varianter. Även ergonomin är utvecklad med utformade säten i olika höjd. Folkpools spabad är inklädda i dekorativ träpanel, som alternativ kan underhållsfri plastpanel erhållas. Nedan är två exempel på spabadsmodeller från Folkpool.

Sarena Bay
Folkpools flaggskepp med flera olika finesser och tillval. Badet har plats för sju personer. Det finns massage för nacke, rygg och fötter. Till Sarena Bay Platinum kan man också välja träningsutrustning som tillval. Badet har en inbyggd fontän med LED-belysning, dubbla liggsäten med vandrade massage samt inställbara nackkuddar. Badet är perfekt för dem som av medicinska eller andra skäl vill njuta av spabadets alla hälsofördelar. Antalet sittplatser gör det även till ett perfekt alternativ för dem som vill använda badet i sociala sammanhang.
Sarena Bay finns i färgerna vitt och platinum och kostar ca 200 000 kronor.

Nordic Crown II
Folkpools populäraste spabad. Ett välbyggt runt spabad med plats för fem personer. Ständigt uppvärmt med ett 38-gradigt vatten. Badet är väl isolerat och inklätt i en panel av Red Western Cedar. Till badet finns ett kraftigt, låsbart termolock, en 2 hk pump som ger massage genom hela 20 utplacerade massagemunstycken. Ett reningsverk med automatiskt program och inbyggd ozonrening är standard på denna modell. En frostvakt startar pumparna vid frostrisk. Funktionerna styrs av en digital kontroll med en display som visar temperaturen. Inbyggd belysning är standard. Nordic Crown II är ett perfekt för sociala bad med familjen och vännerna.  Nordic Crown II kostar ca 60 000 kronor.