Nytt koncept ger marknaden effektiva lågenergihus

I samarbete mellan Västkustvillan och Borohus

Utvecklingen av energisnåla bostadshus fortsätter. Två av Sveriges största husfabrikanter, Västkustvillan och Borohus, lanserar nu en helhetslösning för lågenergihus. Resultatet är ett helt nytt koncept som kombinerar minimal miljöpåverkan med maximal boendekomfort. Den nya lösningen går att tillämpa på samtliga husmodeller från både Borohus och Västkustvillan.

Bostadssektorn står för cirka 40 procent av energianvändningen i Sverige. Det är en siffra som, med rätt typ av åtgärder, skulle kunna sänkas och därigenom minska påfrestningarna på såväl miljö som privatekonomi. Den nya lösning för lågenergihus som Västkustvillan och Borohus tagit fram vilar på ett helt nytt koncept där bland annat förbättrade ytterväggar och bättre fönster hör till några av åtgärderna.

– Vi är mycket stolta över att efter ett långt och grundligt arbete tillsammans kunna presentera ett koncept som gynnar både miljön, ekonomin och boendekomforten. Eftersom den nya lösningen går att tillämpa på flera olika husmodeller är det här en helt unik satsning som saknar motsvarighet på dagens husmarknad, säger Jonas Serrestam, produktutvecklingsansvarig på Västkustvillan och Borohus.
Det nya konceptet har vuxit fram efter att Boverket lagt fram ett förslag på hårdare krav beträffandeenergianvändning. År 2010 väntas Boverket sänka dagens rekommenderade energinivåer på 110 kWh per kvadratmeter till 55 kWh per kvadratmeter.

– Det koncept som Västkustvillan och Borohus tagit fram är helt i linje med vad som kan klassas som en god lösning för både miljön och boendet. Beräkningar visar att energiåtgången i ett normalstort hus där det här konceptet tillämpas helt och hållet motsvarar Boverkets lagstiftning som väntas komma 2010. Det är mycket roligt att se den här typen av lösningar som förhoppningsvis blir vägledande för hela branschen, säger Christer Harrysson, professor i
byggteknik, Örebro universitet.