Magasinering och utomlandsflytt

Vad är bra att tänka på när du ska flytta egentligen? Bland annat att du har rätt magasinering om du behöver flytta ditt bohag till ett förråd. Men även att allt sker på rätt sätt gällande folkbokföring och flyttanmälan.  

Ska du flytta utomlands ett tag? Då kan du behöva magasinera möbler och andra saker i ett tryggt och torrt magasin som är larmbevakat och brandsäkert. Läs mer om Ztorage här om du vill magasinera saker och bohag i till exempel Stockholm.

Flytta utomlands? Tänk på detta!

När du funderar på att flytta utomlands ­– kanske på grund av att du mött kärleken i ett annat land eller vill flytta för att jobba på annan ort utanför Sverige. Det som är bra att tänka på är bland annat detta:

  • Ditt medborgarskap i Sverige finns kvar även om du flyttar. Du har även kvar ditt svenska personnummer.
  • Eftersom du är svensk medborgare får du fortfarande rösta i riksdagsvalet i Sverige.
  • Som EU-medborgare har du rätt att bo i vilket EU-land du vill. Du måste dock kunna försörja dig själv och ha sjukförsäkring.
  • Flyttar du inom EU behöver du inget uppehållstillstånd för att få jobba.
  • Det är inte många som tänker på att den svenska garantipensionen inte längre följer med eftersom du inte betalar skatt i Sverige. Det är därför viktigt att själv pensionsspara.
  • Det är också viktigt att skaffa en privat sjukförsäkring då resten av världen ofta inte har samma sjukvårdssystem som Sverige. I EU är det till och med ett krav.
  • Som EU-medborgare har du alltid rätt att rösta i EU-val, och du får även rösta i kommunvalet på din nya bostadsort.

Källa: Boupplysningen.se

På Skatteverket kan du även läsa mer om vad du bör tänka på när det kommer till en utomlandsflytt. Om du planerar att bo utomlands i mer än ett år ska du till exempel anmäla detta till just Skatteverket. Detsamma gäller även om du planerat att stanna en kortare tid men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse till ett fullt år – eller ännu längre än så. Fyll i anmälan om flyttning till utlandet via en länk på det statliga verkets hemsida och skicka sedan in den.