Byta golv eller golvslipning?

Visste du att en golvslipning kan göra att ditt gamla golv får en helt ny look? Med behandling och eventuell färg på det har du plötsligt ett nästintill nytt golv. Det gör att du slipper riva ut och ersätta ett golv med ett annat.

När du renoverar ett rum kan det vara frestande att även riva ut det gamla trägolvet som blivit slitet. Men var försiktig. Med en proffsig golvslipning av Parkettdesign kan du se till att få ditt gamla golv som i nyskick. Metoden inleds med en besiktning av golven och material, sedan kommer en diskussion kring önskemål om resultat med golvslipning, därefter tidsuppskattning, offert och slipning. Efter slipningen kan en eventuell behandling ske. Det får bort de värsta skavankerna och lyfter golvet närmast till nyskick.

Därför är trägolv så bra

Trä är ett naturligt och levande material som sätter både färg och karaktär till ett rum. Ett bra trägolv håller dessutom i närmare 40–50 år om det underhålles rätt. Hållbart med andra ord. Hur ska man tänka och göra när man väljer golv, och vill hålla det fräscht och fint länge? Bland annat så här:

  1. Gör ett långsiktigt val. Satsa på kvalitet och välj ett golv som harmonierar med huset.
  2. Vårda golvet. Fuktmoppa utan för mycket vatten.
  3. Flexibilitet. Välj ett golv som går att slipa, fräscha upp eller förändra i framtiden.

Källa: Sköna Hem

Golv i ek går att förändra

Ekgolv är ett träslag som går att få i stort sett vilket utseende som helst. Där kan du välja mellan infärgade mörka, ljus, borstade, lackade, oljade eller vaxade. Du kan dessutom ändra dig, mer än en gång. Inte minst om du har ett massivt trägolv. Ett ekgolv som är infärgat kan till exempel slipas och ytbehandlas om du skulle tröttna på utseendet eller karaktären. Ett golv i linoleum behöver du byta helt om du vill ha ett annat utseende. Ekgolv är mest populära att välja bland träslagen.

I en artikel i Aftonbladet går det att läsa mer om trägolv. Där tipsas det om allt från elegant fiskbensparkett som skänker en välvårdad karaktär till rum. Men det finns även trägolv med tydliga kvistar och sprickor som snarare ger hemmet en rustik ton. Vad föredrar du?