Heminredning och ökad inbrottsrisk

Heminredning är viktigt för oss som skriver på Hem och Design, naturligtvis, och likaså är det säkert viktigt för våra läsare. Men som med allt annat finns det vissa nackdelar med att lägga tid, pengar och engagemang på sin heminredning. Nackdelarna är förhållandevis få, men kan vara nog så påfrestande om de skulle slå till. Vi pratar om inbrottsrisken. Ett snyggt, välskött och välinrett hem är mer lockande för ögat, och alltså även för tjuvens öga. Vi går igenom några tips på saker du kan göra för att minimera risken för inbrott.

Har du lagt tid, pengar och engagemang på din inredning och ditt hem vill du inte få det stulet, eller förstört. För ofta förstör inbrottstjuvar minst lika mycket som de snor medan de letar efter värdesaker och diverse stöldbegärliga föremål som de lätt kan få med sig. Vår nedanstående lista är knappast någon garanti mot inbrott, men det kan ge ökad trygghet och minskar risken för att tjuven väljer att slå till mot just ditt hus. För även om alla säkerhetsåtgärder kan slås ut av en tillräckligt kunnig och motiverad inbrottstjuv kan man fråga sig varför tjuven skulle välja det svåra huset när det finns flera lättare? DN.se bjuder på flera tips för att förebygga inbrott som tagits fram av Polisen som intervjuat inbrottstjuvar för att få fram råden.

  • Hundar avskräcker. Om tjuven kan se eller höra hundens rörelser, skällande och gläfsande väljer hen oftast ett annat hus. Naturligtvis ska man inte skaffa hund enbart för att skydda sig mot inbrott, men om man har hund kan en skylt som vittnar om det vara en bra idé. Och hur vet egentligen tjuven om skylten ljuger eller ej? Bara en skylt kan vara avskräckande.
  • Hemlarm har blivit alltmer populära och är effektiva, både för att avskräcka tjuven och ifall inbrottet faktiskt är ett faktum. Köp ett bra hemlarm från Sector Alarm och kika igenom deras olika hemlarm på http://www.sectoralarm.se/hemlarm/.
  • Grannsamverkan har visat sig vara en av de mest effektiva metoderna. Be grannar hålla koll på hus och lägenhet när du är borta. Ta in post, kanske tända och släcka lampor? Sätt även upp dekaler och skyltar om det i området. Bygg gärna upp ett kontaktnät av boende i området som man kan vända sig till om man ser en okänd person som stryker omkring i området eller beter sig misstänkt. En bra idé är då att visa sig och kanske fråga personen vad hen söker i området eller gör.
  • Få bostaden att se bebodd ut. Trimma häckar och liknande som tjuven kan gömma sig bakom. Lämna några leksaker framme i trädgården. Använd gärna timer till belysningen.
  • Fönstergaller, gallergrind och säkerhetsdörrar kan alla också göra det svårare för tjuven att ta sig in, och kan dessutom sänka premien på din hemförsäkring. Även dessa alternativ gör att tjuven ofta överväger att välja ett annat alternativ.

Tänk på att många inbrott sker av en tillfällighet där tjuven kan arbeta ostört. Så granska ditt hem, var kan bryta sig in utan att grannar eller förbipasserande skulle se det? Kan du göra något åt det? Tänk som tjuven och förebygg!