Håll koll på däcken under vintern

Däck är den enda kontakt som bilen har med marken. Precis som med vinterkängor är det därför viktigt att underhålla däcken och byta ut dem när de har slitits ut. Nedan finns några allmänna tips om däck som är viktiga att varje bilförare känner till. Genom att underhålla däcken kan du förlänga dess livslängd och även göra så att bilkörningen blir säkrare och roligare.

Förvara sommardäcken rätt under vintern

* Däck ska förvaras svalt, mörkt, torrt och med vägsaltet borttvättat.

* Förhindra kontakt med bensin, olja, fett och lösningsmedel.

* Monterade däck (med fälg och luftfyllda) lagras stående, liggande eller upphängda i fälgen. Omonterade däck (utan fälg) skall helst förvaras stående.

Underhåll dina däck genom att:

* Kontrollera lufttrycket minst en gång i månaden. I bilens instruktionsbok eller innanför tanklocket finns det angivet vilket lufttryck du ska ha. Tänk på att öka lufttrycket när det är flera passagerare i bilen eller bilen är tungt lastad. Lufttrycket ska alltid mätas på kalla däck. För lite luft i däcken kan leda till att bilen blir svårhanterlig i en kritisk situation.

* Kontrollera mönsterdjupet samtidigt som du kollar lufttrycket. Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm på däck som används vid vinterväglag. Sommardäckets mönsterdjup ska vara minst 1,6 mm, men bör även på sommaren vara mer än 3 mm. Ett praktiskt knep att kolla mönsterdjupet är att använda en vanlig svensk femkrona. Stick ner myntet i mönstret på det mest slitna stället av däcket. Ser du hela siffran 5 är vinterdäcket definitivt utslitet.

Dubbade eller dubbfria vinterdäck?

  • Dubbfria däck är bättre för miljön då de inte har dubbar som sliter på vägarna. De dubbfria däcken låter mindre än dubbdäck.
  • Dubbdäck är utrustade med vassa dubbar och är generellt bättre på isigare och tuffare vinterunderlag och bidrar till kortare bromssträcka. Nackdelen med dubbdäck är att de låter liter mer och dubben slits mot marken.

Datum för vinterdäcksbyte

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att köra med vinterdäck om vinterväglag råder. Dubbdäck är tillåtet från 1 oktober till den 30 april om vinterväglag råder.