Fakta Bridgestone

Bridgestone är en av världens ledande tillverkare och distributörer av däck. Idag kör vart femte fordon i världen på däck från koncernen. Företaget är specialiserat på kvalitet och teknologi och arbetar ständigt med förbättring av sina produkter, inte bara ur komfort- och säkerhetssynpunkt utan även med ett stort miljöengagemang.

Bridgestone har ett brett utbud av däck, anpassade för olika bilmodeller, bilförare, klimat och underlag. Bridgestone är känt världen över för sitt aktiva deltagande i Formel 1, där deras avancerade däckteknologi visat sin överlägsenhet. Företaget tillverkar och distribuerar även däck till bland annat lastbilar, bussar, traktorer, entreprenadfordon, motorcyklar, skotrar och de är även certifierade till att originalmontera däck på Airbus alla flygplansmodeller.

Däck
Däck är den enda kontakt som bilen har med marken och därför har de en avgörande roll för säkerheten i trafiken. Först och främst är det viktigt att använda däck som är anpassade efter bilens tyngd och motorprestanda, men även hur du är som förare. Om du föredrar en aktiv körning med sportbilen eller en lugn behaglig biltur på landet med herrgårdsvagnen.

Det är oerhört viktigt att köra med däck som är anpassade efter de omständigheter som råder, det vill säga väder och underlag. Sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. Några saker man ska hålla koll på gällande däck är att man har rätt mönsterdjup och det rätta lufttrycket.

Lufttryck
För lite luft kan leda till att bilen blir svår att hantera i en kritisk situation och bränsleförbrukningen ökar. Det är därför viktigt att kontinuerligt kolla lufttrycket i däcken. I bilens instruktionsbok finns information om vilket lufttryck dina däck ska ha. Om du har tung last i bilen ska du tänka på att öka lufttrycket i däcken. Lufttrycket ska alltid mätas på kalla däck.

Mönsterdjup
Det är viktigt att kolla mönsterdjupet på däcken samt att byta dem i tid. Bromssträckan och risken för vattenplaning ökar när däcken slits under 3 mm. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm.

RFT-däck
Säkerheten den största fördelen
Bridgestone har utvecklat så kallade RFT-däck (Run Flat Technology). Dessa däck har bland annat förstärkta sidoväggar vilket innebär att däcken fortsätter att fungera upp till en angiven hastighet och körsträcka, även om punktering uppstår. Bilen måste vara utrustad med en display och däcken med en luftmätare som varnar föraren ifall det skulle vara för lite luft i något av däcken. Föraren kan på så sätt behålla kontrollen i händelse av punktering och ta sig till närliggande verkstad. Det är framför allt säkerheten som är den största fördelen med RFT-däck, men även att man får mer bagageutrymme då man slipper göra plats för reservhjul i bilen.

Bridgestone levererar RFT-däck till flera biltillverkare, exempelvis BMW, Audi och Lexus där de originalmonteras inte bara på högprestandabilar och kupébilar, utan också på bränslesnåla minibilar och specialtillverkade fordon för rörelsehindrade.