Färger och former 2016

I dag skriver vi om trender vad gäller inredning och färg, om hur runda matbord är välkomnande och hemtrevliga samt om växterna som i år gärna får vara stora, grafiska och gröna.

I en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur de gröna nyanserna är det som fortfarande är inne från föregående år vad gäller färg på väggarna. Den vurm som vi haft för vitt och avskalat är på nedåtgående och i stället dammas färgpaletten av och modet stegras. Allt från mintgrönt till mossgrönt samt skirt och dimmigt är kulörer och valörer vi gärna letar reda på i nuläget. Vad beror det på? Jo enligt experter på trender har det bland annat att göra med att det naturliga invaderar det urbana, i både privat och offentlig miljö. Vi vill omge oss med det levande, organiska former märks på flera håll, vare sig det är i tapeter, växter, mattor och möbler.

Förutom grönt är blått en rejäl uppstickare

Andra trender är enligt en artikel i Expressen allt från stora gröna växter till organiska rundade former. Där passar ett runt matbord alldeles utmärkt in, som en inbjudande matplats och som en del av hemmet att samlas på närhelst andan faller på.

Förutom grönt är blått den stora färgen i år. Inte bara det naturliga i det gröna lyfts fram, även det organiska i det blå är en del av trenden för 2016, men undervattensmönster med fiskar, koraller och vattenfärgskänsla på allt från möbler, porslin till vackra skåp och golvprydande mattor.

Vad gäller decennier att blicka tillbaka på, med romantiserande eftertanke, är exempelvis 1800-talets botaniska känsla, 1920-talets naturalistiska och guldiga toner i extravaganta möbler men givetvis också det busiga och bubbliga 1970-talet. Från det sistnämnda decenniet syns just det gröna, men även det oranga och det starkt röda. Färger med andra ord!