Bygg om ditt kök själv

Du kan bygga om ditt kök själv utan att hyra in dyra snickare. Har du bara rätt verktyg för jobbet behöver det inte vara raketforskning, tvärtom. Till din hjälp har du outsinliga artiklar på nätet om vilka verktyg du behöver och hur du ska gå tillväga.

När du har beslutat dig för att ta itu med ditt projekt bör du först och främst bestämma dig för hur omfattande ingreppet ska vara. Vill du riva ut hela köket med stommar och allt, eller kommer du göra en mindre omfattande köksrenovering? Kanske du bara vill byta diskho och bänkskivor? Oavsett vilket behöver du bra och framför allt rätt verktyg för jobbet. Ett verktyg som är nästintill oumbärligt när du ska byta bänkskiva är sänksågen. Du köper smidigast verktyg som sänksågar online, där du har ett brett utbud och kan läsa på om deras sågdjup och kapacitet.

Bra verktyg vid köksbygge

Förutom sänksågen, som är i det närmaste ett måste när du vill göra snitt exakt där det behövs i din bänkskiva, behöver du en kapsåg. Med den kapar du lister och passbitar. En bordssåg är behändig när du sågar till passbitarna på längden. Du kommer också att behöva snabbtvingar så att du kan hålla stommarna på plats. Utöver detta kan en hålsåg också vara bra att ha tillhands om du till exempel ska göra hål i bänkskivan för blandare. Om ditt golv inte är helt plant kan du också behöva en handbandslip för att justera sockeln. Utöver dessa lite mer specifika verktyg kommer du naturligtvis också att behöva borrmaskin, skruvdragare, vattenpass och sticksåg.

Vad kostar kalaset?

I och med att du gör det själv kommer du att komma billigt undan i jämförelse om du hade anlitat hantverkare att göra jobbet. Sedan beror det förstås på hur stort ingrepp du vill göra. En stor del av kostnaden kommer att vara beroende av vilka materialval du gör. Vill du endast byta diskho och bänkskivor och eventuellt sätta upp nytt kakel kan du komma undan med en kostnad under 15 000 kronor. Ska du riva allt och byta stommar kan du välja ett billigt alternativ och få ditt nya kök under 50 000 kronor. Väljer du däremot dyra material kan priset skena iväg i princip hur långt som helst. Oavsett vad du väljer kommer du dock att tjäna stora pengar på att göra det själv.