Är en säkerhetsdörr värd priset?

Antalet inbrott har ökat den senaste tiden, och detta får många att fundera på att installera en säkerhetsdörr. Även om det går att få en ganska stor mängdrabatt om t.ex. alla i en bostadsrättsförening väljer samma dörrmodell, från samma leverantör, så är det rätt högt pris för säkerhetsdörr ändå.

Det är å andra sidan en hel del arbete med att installera en säkerhetsdörr, och inget som den oerfarne hemmafixaren kan ordna på egen hand. För att dörren ska kunna motsvara sin säkerhetsklass måste den monteras korrekt, vilket även är viktigt ur brandsäkerhetssynpunkt.

Det som gör en säkerhetsdörr till en säkerhetsdörr är inte bara själva dörren och dess egenskaper, utan även karmen som dörren fästs i. Den gamla karmen måste plockas ned och den nya monteras innan dörren fästs i karmen.

Förutom att vara svår att bryta upp, och dessutom ha brandskyddande egenskaper, är ljuddämpningen ett annat skäl till att välja en säkerhetsdörr. I många äldre lägenheter finns en innerdörr, som ofta är i vägen men som ändå får vara kvar eftersom den dämpar ljuden från trappuppgången. Med en säkerhetsdörr kan man göra sig av med innerdörren, och sedan sova lugnare på natten, av mer än en orsak. Varken ljud eller inbrottstjuvar kommer in.