Undvik svartmögel i hemmet

Ett hem med svartmögel är ohälsosamt att leva i och kan leda till både allergier och sjukdomar. Hur undviker du svartmögel och hur blir du av med det? Det ska vi titta på nedan.

När du äger en fastighet är det viktigt att se till att det inte finns några ohälsosamma ämnen som på olika sätt kan göra skada. En av dessa är svartmögel, som ofta hittas på vind, i krypgrund och i källare. Svartmögel är en sorts svamp; en påväxt som trivs och frodas i fuktiga miljöer med dålig ventilation. En sak är säker, du vill definitivt bli av med svartmögel hemma – och här ska vi ge några användbara tips.

Bli av med svartmögel

För det första är det bra att förebygga så att inte svartmögel uppstår i bostaden. Det här åstadkoms genom att ha bra ventilation i fastigheten så att möglet inte får en chans att bildas eller få näring. Tidningen Expressen skriver att

”svartmögel är hälsovådligt och det krävs ordentlig sanering”.

Oavsett om du redan har svartmögel hemma eller inte, bör du börja med att lösa ventilationsproblemen. Det kan exempelvis handla om mekanisk ventilation som leder bort fukt från huset.

För att få bort befintligt svartmögel krävs noggrann rengöring av de ytor det gäller. Det finns flertalet sätt att tvätta drabbade områden, men allra bäst är att lämna bort jobbet till en firma som kan det här med mögelsanering. Att själv försöka bli av med svartmögel är inte enkelt och kräver mycket jobb samt – framförallt – rätt metoder. Ta istället hjälp av de som kan!