Sätt räcke på din altan

Att ha en altan att spendera sommarkvällarna på är en dröm för många. Än bättre blir det om det är en säker altan. Här kan du läsa något om vikten av att sätta räcke på altanen.

Sommarens grillkvällar blir så mycket härligare om ni har en altan att spendera dem på. Det känner du förmodligen redan till, annars skulle du förmodligen inte läsa den här artikeln. Men det är en del du behöver fundera på innan du ger dig på att börja bygga. Inte minst när det gäller säkerhetsaspekten. Särskilt viktig blir den om din altan ska byggas högt belägen. Ett räcke från wernamodesign.se/produkt-kategori/racke/ kan vara ett första steg till en säker altan.

Bygg en säker altan

Innan du ger dig i kast med att bygga en altan behöver du fundera över om du behöver bygglov. Enligt Boverket är det din hemkommun som avgör vad som gäller i det specifika fallet. Med andra ord gör du dig själv en tjänst om du hör av dig till dem innan du börjar byggplaneringen på allvar. Expressen skriver:

”Regeln är att trädäck som ligger mer än en halv meter över marknivå kräver bygglov.” skriver Expressen.

Utöver det ska en altan som ligger på den höjden också utrustas med ett staket. Det är såklart viktigt med tanke på säkerheten. Även fall från små höjder kan leda till allvarliga skador. När det gäller själva altanen som sådan ska du se till att tjockleken på brädorna till trallen är minst 28 millimeter. Tunnare trall och brädorna kommer svikta.