Historia om Weber grillar

George Stephen, grundare av Weber-Stephen Products Co, tillverkade sin första klotformade grill 1951. Han var trött på de traditionella, öppna grillarna och att maten som tillagades på dem påverkades av vädret, yrande aska och uppflammande lågor.

Han fick idén till de klotformade grillarna med lock på sin arbetsplats, Weber Brothers Metal Works, där han arbetade med att tillverka delar för navigationsutrustningar. Han skapade en rund gryta att lägga kolen i och beslöt att lägga ett lock på, vilket var själva nyckeln till framgång. Han lade till tre ben för grillen att stå på, ett handtag på locket och så tog han hem den konstiga skapelsen.

Grannarna skrattade gott åt hans uppfinning och kallade den för Sputnik, men de fick även njuta av utsökt och saftigt grillat kött. Grannarna började efterfråga grillarna och George fick tillverka sina grillar till hela grannskapet. När han 1952 fick möjlighet att köpa fabriken han arbetade i gjorde han det. Hela produktionen ställdes om till att göra grillar och resten är historia. De klotformade grillarna har fullkomligt erövrat USA och idag finns ett oändligt antal grillar som ser ut som Webers klotgrill, men ingen med samma höga kvalitet och långa livslängd som originalet.

Locken och grillbaljorna på Webers grillar är tillverkade av amerikanskt stål som tack vare sin låga kolhalt är tåligare än annat stål. Emalj bränns på vid 870° C för att skydda stålet från att rosta eller brinna. Emaljen ger också bättre reflexion av värmen inne i grillen. Brikettgaller och grillgaller inuti grillen är också av tåligt stål för att hålla i många år och grillgallren är trippelförnicklade för att motstå rost och för att vara enkla att rengöra. Istället för muttrar och bultar på benhållare, handtag och gallerstöd sätts delarna samman genom svetsfogar.

Fortfarande tillverkas Weber-grillarna till största delen för hand. Både för att bibehålla kvaliteten på produkterna och för att grillarnas säkerhet skall kunna garanteras. Personalen i fabrikerna är utbildade så att de kan arbeta vid alla stationer och varje anställd kan stoppa hela produktionen om något inte ser ut som det borde.

Sedan 1985 tillverkar Weber inte bara brikettgrillar utan även gasolgrillar. Dessa finns i flera olika utföranden, från en mindre grill till mycket avancerade matlagningsplatser.

Efter George Stephens bortgång är Weber-Stephen Products Co fortfarande familjeägt och elva av George och hans fru Marges tolv barn, är verksamma i företaget. Ett av barnen bor sedan ett år tillbaka i Bryssel och är ansvarig för den europeiska satsningen med dotterbolag i Skandinavien, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Österrike.