Fakta om Kärcher

Vad är Kärcher?
Kärcher är specialister inom rengöring både för industrin och privatpersoner. Bland produkterna för privatpersoner är högtryckstvättarna mest kända i Sverige. Men Kärcher säljer även grovdammsugare, textilvårdsmaskiner, fönstertvättar och sopmaskiner.

Beroende på klimat och kultur i olika länder så har konsumenterna olika favoriter i Kärchers produktsortiment. Exempelvis i Sverige har många hus uteplatser uppbyggda på trätrall och Kärcher har lanserat ett speciellt tillbehör till högtryckstvättarna. Det kallas T-racer och gör att man kan rengöra uteplatsen effektivare och utan att det stänker och blöter ner allt runtomkring. På kontinenten är Kärchers ångtvättar mycket populära för rengöring av exempelvis badrum utan att några kemikalier behöver användas.

Historia
Kärcher är ett familjeföretag inne på andra generationen. Innovation har alltid varit centalt inom företaget som grundades 1935 av en ingenjör vid namn Alfred Kärcher. Det som låg honom varmast om hjärtat var produktutveckling och han kom med innovationer inom en mängd olika områden. När hans fru Irene tog över företaget efter hans död fokuserades verksamheten på rengöring. Ursprungligen arbetade Kärcher mest med kunder inom industrin vilket har gett erfarenheter och kompetens som varit väldigt nyttig i utvecklandet av produkter för privatkunder. Idag står Kärcher för högsta kompetens och kvalitet inom rengöringsområdet.

Produkter
På 50-talet skapade Alfred Kärcher den första högtryckstvätten men det var först på 80-talet som den introducerades för konsumenten på den svenska marknaden. Intresset för den nya produkten var dock stort och idag är den ett av de vanligaste redskapen för exempelvis bil- och villavård. Produktutvecklingen har lett till att det finns olika storlekar och modeller för olika användningsområden och tillfällen, från mycket små lätthanterliga maskiner att ha med i exempelvis båten, till större kraftfullare modeller för att ta hand om rejäl smuts kring huset. Ett exempel på användningsområde runt huset är de små, svarta prickar som allt oftare uppstår på husfasader och utemöbler. De kommer av luftföroreningar som leder till algangrepp. Med en högtryckstvätt rengör man enkelt fasader och möbler från alger.

En produkt som är på väg att bli lika stor som högtryckstvätten på den svenska marknaden är grovdammsugaren. Den skiljer sig från en vanlig dammsugare på flera sätt, bland annat fungerar den både på våta och torra föremål och den har en uppsamlingsbehållare som är enkel att tömma och skölja ur – inte en dammsugarpåse som vanliga dammsugare har alltså. Dessutom är den förstås anpassad för att klara både fint gipsdamm utan att motorn förstörs och grövre skräp som löv och grus. För den uppfinningsrike finns tack vare den annorlunda konstruktionen flera andra användningsområden, det skulle till exempel gå att länspumpa akvariet eller samla ihop barnen legobitar som är spridda över golvet…

Internationellt
Kärcher finns över hela världen och med sin kompetens inom rengöring har företaget engagerat sig i bevarandet av många berömda byggnadsverk. Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Brandenburger Tor i Berlin och Frihetsgudinnan i New York är några exempel på byggnadsverk som Kärcher rengjort från luftföroreningar, missfärgningar, klotter och mögel. För bilder och ytterligare byggnadsprojekt: http://www.karcher.com/en/aboutus/projects.shtml

Kärcher i Sverige
Kärcher etablerades i Norden 1982 och Kärcher AB bildades 1984. Det är ett helägt dotterbolag till det tyska moderbolaget Alfred Kärcher GmbH. I Sverige har bolaget 50 anställda och 2001 en omsättning på 195 miljoner kronor.