Fastän vi svenskar gärna reser till varmare länder under semestern, och fastän det ofta är behaglig temperatur i vattnet på de resmål vi åker till, väljer många svenska turister utomlands bort havet till förmån för en swimmingpool när det kommer till att bada och simma. Fördelarna är framför allt att det inte finns några maneter eller andra otäcka djur i poolvattnet, inte heller några alger eller föroreningar. Slutligen, vilket kanske är viktigast för de som har små barn, uppstår det inga farliga strömmar i vattnet i en pool.
Att få tillgång till en stor pool och mer eller mindre garanterad sol är för många ett fullgott skäl till att resa utomlands på semester. Under den varma årstiden går det dock att bada i pool även i Sverige, och även när solen inte skiner. Det går ju faktiskt att bada även när det regnar – blöt blir man ju i alla fall. Många villaägare anlägger därför en pool. Den blir sällan lika stor som på en semesteranläggning, för i så fall måste man ha tillgång till mycket mark att gräva i, och dessutom anlita några för att hjälpa till med grävandet. En mindre pool kan man dock gräva själv i trädgården.
Om man bor i lägenhet blir det knepigare. En del riktigt välutrustade bostadsrättsföreningar har en pool i källaren eller på annat sätt i anslutning till lägenheterna, men det är verkligen inte vanligt. Vanligast är det nog när byggnader görs om till bostäder, exempelvis gamla sjukhus som kan ha en pool på rehabiliteringsavdelningen.