Bygg ditt eget lågenergihus!

Funderar du på att köpa en tomt och bygga hus? Då ska du definitivt överväga att bygga ett lågenergihus. Vi lever idag klart över jordens tillgångar och vi måste börja ställa om till förnybar energi och ett annat sätt att leva. Men det som dessutom händer med klimatförändringarna är att elpriserna höjs, att bo i ett lågenergihus är alltså bra både för miljön och plånboken. Funderar du själv på att bygga hus är lågenergihus ett oumbärligt alternativ!

Har du själv funderat på det som många andra går och grubblar på? Nämligen att köpa en tomt som du sedan bebygger själv? Det finns idag riktigt smarta alternativ till dig som går i sådana tankar. Du behöver till exempel inte göra hela jobbet själv – på https://villavarm.se/lagenergihus/ kan du köpa monteringsfärdiga lågenergihus. Räkna på kostnaderna och häpnas över vilken affär du skulle göra. Och fundera på andrahandsvärdet om, säg, tio år. Då kommer lågenergihus vara ännu mer eftertraktade.

Framtidens hus är lågenergihus

Ett lågenergihus behöver bli godkänt enligt Boverkets regler. Men kort sagt kan man säga att ett lågenergihus är ett hus som förbrukar minimal energi. Skulle du vara sugen på att spana in lite inspiration finns det en del läsning att tillskansa sig. I dalademokraten.se kan du läsa om makarna Henrikssons kubistiska lågenergihus:

–Huset har väldigt låga energikostnader. Isoleringen har kanske kostat lite mer än när man bygger på traditionellt vis, eftersom den är tjockare, men de pengarna kommer vi att tjäna in under tid, säger Anders Henriksson.

Även förskolor har börjat byggas som lågenergihus. I Arvika byggs nu en stor förskola som ska rymma 100 barn och vara energieffektivt. Det här är ett av många exempel på att framtidens hus kommer byggas med ett sådant tänk. Ska du bygga nytt är det nästan ett måste, med andra ord.