Att tänka på när du bygger pool

Vad är bra att tänka på innan du sätter igång och bygger pool i din trädgård?

När du går i tankar på att köpa pool är tipset att göra det hos ett företag som har lång och gedigen erfarenhet, till exempelvis Pahlén Pool System. Men vad finns det att tänka på när det kommer till att bygga pool i trädgården?

Frågor och svar kring pool

På Vi i Villa går det att läsa både frågor och svar kring pooler. Frågor som om man ska skaffa markpool eller ovanjordspool, om det behövs bygglov för att bygga en pool, om det finns regler att tänka på kring säkerhet och vad det brukar kosta.

Läs mer om bygglov innan du börjar bygga

Angående bygglov går det att läsa mer om det på det statliga Boverkets hemsida. Där går det att läsa att oftast krävs inget bygglov för att bygga en bassäng eller pool i trädgården. Men beroende på hur den är konstruerad och ser ut kan något annat behöva bygglov, som en tillhörande mur eller ett plank. Marklov kan däremot behövas om du schaktar eller ändrar markens höjdläge.

Lyxigt med nedgrävd pool

En nedgrävd markpool är den lyxigaste varianten av pooler. Men smakar det så kostar det. Denna typ av pool kräver grävningsarbeten och är betydligt dyrare än en ovanmarkspool. Tomten får heller inte vara speciellt sluttande. Räkna med en totalkostnad på mellan 200 000 kronor och 500 000 kronor. Du behöver inget byggnadslov men eventuellt kan det behövas ett marklov eller bygganmälan. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få veta vad som gäller vid byggande av markpooler – Leva & Bo, Expressen