Arctic Art by Bliw – Tvål i samisk skrud

Arctic Art by Bliw är det senaste tillskottet i Bliws sortiment där tvålpumpen har fått en unik design, inspirerad av vårt nordiska arv men i en ny modern tappning. Bakom designen står konstnären Erik Fankki, som med rötter i det samiska konsthantverket, givit den välkända Bliw-tvålen sitt nya motiv där snygg form kombineras med välgörande innehåll.

Det vackra samehantverket har med sina nordiska rötter, de senaste åren gått från att känneteckna tradition till att inspirera modern och nytänkande design. Idag hittar vi influenser från det samiska formspråket i allt från mode till vanliga bruksföremål. Se bara på de framgångsrika klädmärkena Odd Molly och Denim Demon eller de uppmärksammade tenntrådsarmbanden från Littmarck – samisk design, med sina typiska färger och unika symboler och mönster ser ut att vara hetare än någonsin. Nu ges gemene man möjlighet att pryda åtminstone handfatet med detsamma. Bliws nya tvål, Arctic Art by Bliw, har av Erik Fankki smyckats med ett vackert samiskt motiv i blå, gul och röd ornamentik.

Arctic Art by Bliw

Tvålen Arctic Art by Bliw är en pumptvål med tillhörande refill som innehåller ingredienser hämtade från den nordiska naturen. Den mjuka och milda formuleringen har en fräsch blommig doft med inslag av mandarin och sandelträ. Havtorn tillför vitaminer och mineraler och sockerbetsextrakt har återfuktande egenskaper. Tvålen innehåller inga färgämnen.

–  ”Den nordiska naturen är Bliws främsta inspirationskälla. Samarbetet med Erik Fankki ligger i linje med det, samtidigt som han adderar något nytt spännande till tvålens utseende. Vi tror och hoppas att den nya designen kommer mottas väl av konsumenter och att vi kommer se mer av den samiska designen i våra svenska hem framöver.” säger Lisbeth Hammar Claesson, produktchef för Bliw i Sverige.

Erik Fankki – Konstnären som moderniserat det samiska konsthantverket

Erik Fankki är född 1968 och kommer ifrån Kaitum, inte långt ifrån Kiruna. En liten by med lång tradition av samiskt hantverk. Eriks ambition är att förnya och utveckla det traditionella konsthantverket till en friare form, utan att hämma de etniska kännetecknen.

– ”Det känns fantastiskt kul att få bidra till att rikta nytt ljus på det samiska hantverket”, säger Erik Fankki, designern bakom Arctic Art by Bliw.