Twist It

Twist-It är en sopborste framtagen med funktionalitet, ergonomi och design i åtanke. För att få fram det ultimata städredskapet har man vid produktutvecklingen låtit kombinera det bästa från två existerande städprodukter, en vanlig sopkvast och ett dammsugarmunstycke.

Samtliga detaljer på sopborsten syftar till att göra sopningen så effektiv och ergonomisk som möjligt.

Ställbart borsthuvud
Det som särskiljer Twist-It från andra sopborstar är främst det ställbara borsthuvudet. Det är en innovation som tillåter användaren att sopa i trånga utrymmen och kring kanter och hörn med bibehållen kroppsställning. Något som gör städningen effektiv och även medför att personen hela tiden kan behålla en ergonomisk arbetsställning.

Det ställbara huvudet vinklas enkelt med en lätt handrörelse. För att få bättre kontroll över sopborsten har huvudet även försetts med en klickfunktion i flera steg. Detta innebär att kvasten behåller önskad vinkel utan att den behöver fixeras med den speciella låsfunktionen.

Den enda gången låsfunktionen bör användas är när borsten vinklas för att från marken sopa ur husets hängrännor. Vid rörelser som denna, då man arbetar sidledes med borsten, krävs en låsning för att borsthuvudet ska behålla önskad vinkel.

Twist-It finns i mjuk borst för inomhusbruk och i en mer slitstark hård borst för utomhusbruk. Skaftet är extra långt och tillverkat i aluminium för att hålla nere sopborstens vikt vilket även det underlättar användningen.

Design
Twist-It är utvecklad av Erik T Lauridsen på Fiskars i Danmark. Där arbetar Erik som designer och produktutvecklare av redskap och hushållsprodukter. Erik har även designat Fiskars maskrosupptagare Grab-It och vattenkannan Grow-It.

I augusti vann Twist-It Formexpriset 2002 i kategorin Plast & Synteter med motiveringen:

Som vanligt när Fiskars utvecklar sina produkter blir resultatet långt mer än enbart estetiskt. Vi känner alla till de lätta och ergonomiska saxarna, krattorna med mera. Nu har turen kommit till sopkvasten som fått vridbart borsthuvud för att klara såväl hörn som hängrännor.

Formexpriset delas sedan 1994 årligen ut i samband med Formex och Textilmässan. Priset delas ut i fem kategorier av en jury bestående av personer som på olika sätt arbetar med eller undervisar i formgivning och design. Syftet med Formexpriset är att inspirera och premiera god form och design. De tre kriterier som föremålen bedöms efter är innovativitet, kreativitet och säljbarhet.

Försäljning
Twist-It lanserades hösten 2002 och finns till försäljning i Sverige, Danmark och Amerika.

I Sverige säljs Twist-It hos välsorterade järn- och byggfackhandlare, dagligvaruhandeln, Garden Centers samt hos Granngården. Cirkapris: 229 kronor.