Snygg inredningsstil

Shabby chic – en populär inredningsstil

Shabby chic är en slag inredningsstil där möbler och övrig inredning noga väljs på grund av dess ålder eller så är de tillverkade för att se gamla och rustika ut. Inredningen ska helt enkelt se ut att vara sliten av tidens tand, utan att för den skull förlora charmen. Shabby chic är inte det samma som en trasig soffa, snarare en vitmålad byrå med lite skavda kanter. Känslan ska vara rejäl och antik, vare sig det stämmer på riktigt eller inte.

På senare år har intresset för shabby chic ökat rejält, kanske till stor del på grund av att secondhand och vintage handel har blivit så populärt. Många möbler i stilen shabby chic är målade med flera lager färg så att det verkligen ska framgå att de har blivit använda. Det går utmärkt att framställa den slitna känslan själv, genom att fejkmåla ett slitet intryck genom glasering eller genom att gnugga på färgen med sandpapper eller med trasor. Det använda intrycket får du då träet syns under färgen. När det kommer till tyger är grövre bomullstyger populära hos dem som tycker om shabby chic. Även linne är vanligt att använda, speciellt franskt sådant. Vitt och pasteller gör sig extra bra, en del tyger är också färgade med hjälp av te så att de ska se äldre ut. Populära detaljer i shabby chic är kuddar av vintagetyger, dukar och sängkläder i linne, gamla ljusstakar och vad som helst som har mönster av rosor. Många brukar också kalla stilen för lantlig.

Man kan även inreda sin trädgård på ett shabby chic sätt. Då används exempelvis kalksten och gammalmodiga möbler, gärna lite mysigt repiga. Historian kring shabby chic

Stilen shabby chic startade i Storbritannien och har sina rötter i den dekoration som man kan hitta i stora hus på landet. Shabby chic stod för god och elegant smak i rejäla material. Stilen står i kontrast till den övriga slit- och slängkulturen som råder kring inredning och är precis tvärtom den moderna inredningen. Att återanvända och fräscha upp gammalt är en viktig del av stilen och shabby chic var särskilt populär bland bohemer och konstnärer under 80-talet som protest mot den tidens stilar. Den inredning som är äkta shabby chic anses ofta vara liknande konstverk. Den tidiga formen av shabby chic har hämtat inspiration från bland annat 1700-talets svenska trämålerier, samt från Frankrike och Amerika. Första gången man använde termen shabby chic var dock på 80-talet i tidningen The World of Interiors. Under 90-talet kom en ytterligare uppsving och idag är det återigen på modet.