Klippo tipsar inför årets grässäsong

Våren närmar sig med stormsteg, snö byts snabbt ut mot gräs och snöskyffeln är snart inaktuell. Nu ska gräsklipparen väckas upp ur sin djupa vinterdvala inför en förhoppningsvis grönskande vår och sommar. Att gräsklipparen är lättstartad vid första försöket går inte att garantera. Hann du inte med de viktiga skötselråden innan du parkerade maskinen för vintern, kan det vara bra att göra det innan du startar gräsklipparen för en ny säsong. Detta för att säkerställa en garanterat bra maskin med lång livslängd.

Töm din maskin på gammalt bränsle

Om du inte använder alkylatbränsle, låt då inte bensinen vara kvar i tanken över vintern. Detta är det absolut vanligaste problemet vid svårstartade gräsklippare eftersom vanlig bensin har väldigt kort hållbarhet. Töm maskinen på det gamla bränslet och fyll på med nytt för att undvika detta problem. Använd alkylatbränsle om du vill slippa bekymmer med trögstartade maskiner; bränslet är skonsamt för miljön och motorn.

Byt olja, tändstift och luftfilter

Om din gräsklippare har en separat oljeblandare är det lämpligt att byta oljan under tiden motorn är varm. Samtidigt som oljebytet görs, passa också på att byta tändstift och luftfilter. Ett igentäppt luftfilter påverkar motorn negativt och är inte bra för miljön, då mer avgaser släpps ut. Tändstiftet bör bytas en gång per säsong eller så fort det sotat eller oljat igen.

Byt kniv

För det absolut bästa klippresultatet måste gräsklipparens kniv vara skarp och hel. Är kniven skadad blir resultatet betydligt sämre och bensinförbrukningen ökar markant vilket påverkar både miljön och plånboken negativt.

Rensa gräsrester

Trots att Klippos gräsklipparkåpa är gjord av aluminium och klarar hård belastning är det viktigt att hålla den ren från gräsrester. För att underlätta rengöringen, ta för vana att alltid spola av underredet med vatten efter användning, dock inte med högtryckstvätt. Om gräset torkat fast, skrapa med lämpligt verktyg som inte repar kåpan.
Gräsklipparservice

Många saknar kunskap, tid eller ork för att utföra service på sin gräsklippare. Istället för att helt strunta i att ta hand om sin maskin erbjuder samtliga återförsäljare av Klippos produkter inom fackhandeln service. Med över 300 auktoriserade serviceverkstäder runt om i Sverige har du aldrig långt till din närmaste Klippoverkstad.