Få inte panik om du får punktering

Bridgestone ger dig vägledning

Det är faktiskt guld värt att kunna byta däck på bilen själv. Dels om en punktering uppstår under bilfärden och dels för att det snart är dags att byta till sommardäck på bilen. Däcktillverkaren Bridgestone ger dig vägledning inför däckbytet.

Pang, så händer det en dag och där står man panikslagen med ett platt däck. Att kunna byta däck är bra om du skulle få punktering och akut måste byta till reservhjulet. Men det är framförallt bra att veta hur det funkar nu eftersom det snart är dags att byta till sommardäck. Den 30 april är sista dagen att byta dubbdäcken mot sommardäck.

För många är däck helt okej så länge de rullar och fungerar men precis som med skor har däck flera olika egenskaper, både gällande funktion och design. Att lära sig lite mer om däck har flera fördelar, framförallt kan de påverka din körning så den blir roligare och säkrare. I bifogad pressmapp finns enkla tips om däck, vilket däck som passar just din typ av körning och hur du tar hand om däcken på bästa sätt.

Byt bildäck med Bridgestone
Se till att bilen står plant och att både handbromsen och växeln ligger i. Ta fram de verktyg som behövs, det vill säga domkraften och fälgnyckeln/fälgkorset. Dessa verktyg finns placerade på olika ställen i bilen beroende på bilmodell. När du byter däck vid trafikerad väg så är det oerhört viktigt att ställa ut varningstriangeln väl synligt, så att de övriga bilisterna hinner uppmärksamma dig i tid.

•    Lossa en aning på hjulmuttrarna på hjulet med hjälp av fälgnyckeln/fälgkorset.

•    Placera domkraften och hissa upp bilen tills däcket inte nuddar mark. I instruktionsboken
finns oftast en liten pil som visar var domkraften ska placeras.

•    Lossa hjulmuttrarna helt. Ta bort det gamla hjulet och ersätt det med reservhjulet eller med det nya hjulet.

•    Sätt fast muttrarna. Hissa ner bilen med domkraften. Skruva sedan fast muttrarna så de sitter ordentligt. Viktigt är att man skruvar fast dem korsvis, det vill säga de muttrar som ligger mitt emot varandra.

Besök alltid en verkstad om du har bytt till reservhjul så att du kan få det åtgärdat. Reservhjulet kan nämligen ha begränsningar avseende hastighet och livslängd.

Tider för däckbyte
Under perioden 1 maj–30 september får dubbdäck inte användas, förutsatt att det inte är vinterväglag. Även dubbfria vinterdäck bör vara bytta senast den 30 april.

Kort om Bridgestone
Bridgestone-koncernen, men huvudkontor i Tokyo, är en av världens största tillverkare av däck. Bridgestone Europa är nyckeldivisionen till Bridgestone-koncernen och har sitt huvudkontor i Bryssel, Belgien. Företaget utvecklar och tillverkar kvalitetsdäck. Bridgestone Sweden AB, med huvudkontor i Sundsvall, marknadsför och levererar däck till den svenska marknaden.